Skip to content
 

Rahvusvaheline turniir “Jõgeva 2018”

6. august

Eile selgus viimases voorus turniiri võitja. Turniiri „Jõgeva 2018” võitis Läti suurmeister Guntis Valneris, kellele on see üheksandat korda toimunud Jõgeva igasuvisel kabeturniiril kuues võit. 

Tugevakoosseisuline Jõgeva turniir kulges pingeliselt viimase minutini, kuid teenitud esikoht kuulus Guntis Valnerisele (15 punkti), kes asus liidrikohale kohe avavooruga ega loovutanud seda positsiooni lõpuni. Turniiri eel oli Valneris tagasihoidlik ja ennast esikohale ei pakkunud. Pealegi oli ta koefitsendi järgi tugevuselt neljas mängija, kuid võidu tõi talle stabiilselt tugev mäng läbi turniiri.

„Olen isegi oma edust veidi üllatunud, sest 64-ruudune kabes ei ole ma nii tugev kui 100-ruuduses,” ütles Valneris. „Samas suutsin tugevate vastastega kindlalt mängida ja ei komistanud.”

Ühe punktiga edestas lätlane tänavuse turniiri suursoosikut, valgevenelast Andrei Valyuki.  „Valneris kavaldas mind seekord üle, kuid eks järgmisel aastal saan teha vigade parandust,” kommenteeris Valyuk oma allajäämist.

5. august

Viimane voor on alanud.

9. voor, mis on selle turniiri viimane, läheb käima veidi rohkem kui poole tunni pärast. Andrei Valyuk on teeninud 12 punkti ja läheb vastamisi Ruslan Pecheroviga. Guntis Valneris on hetkel 14 punktiga liider ning läheb vastamisi Andrei Kalachnikoviga.

8. voor on käimas. Andrei Valyuk mängis Andrius Kybartase vastu ning mäng jäi viiki. Teine favoriit Guntis Valneris mängib Dmitrii Melnikovi vastu.

4. august

Laupäeval osalevad võistlejad vaid ühes voorus. Selle järel juhib 12 punktiga Guntis Valneris. Teisel kohal on 11 punktiga Andrei Valyuk ning kolmandal kohal Dmitrii Melnikov. Eestlastest on parimaks tõusnud Uno Plakk, kes on kogunud 9 punkti ja platseerunud 7. kohale. Homne päev toob kaks vooru.

3. august

Täna õhtuks saab osalejatel mängitud kuus vooru. Pärast ennelõunal lõppenud viiendat vooru tõusis turniiri ainuliidriks lätlane Guntis Valneris 9 punktiga. Talle järgnesid 8 punkti kogunud Ruslan Pešerov (Venemaa), Andrei Valyuk (Valgevene) ning leedulased Arunas Norvaishas ja Andrius Kybartas. Eesti parimana oli Urmas Väärtnõu kogunud 7 punkti. Jõgevamaa kabetajatest oli hetkel 6 punktiga edukaim Kaljo Siimer.

Osavõtjad on turniiri korraldusega ülimalt rahul. „Turniir on väga tugevakoosseisuline ning toimub äärmiselt kaunis kohas,” ütles Kuremaal viibiv IDFi president Vladimir Langin. „Kui Ülar Poom oma meeskonnaga jõuab ja tahab, siis võiks siia tuua ka mõne noorte tiitlivõistluse.”

Sama toonitas ka Valneris, kelle sõnul on see läbi aegade tugevaim turniir, mis Jõgeval toimunud. Suurfavoriit Valyuk kinnitas, et ka suurmeistrid ei ole siin kaotuste eest kaitstud. „Praegu on veel vara kohti jagada, sest iga voor võib endaga kaasa tuua mõne ootamatuse. Olen ise väga rahul, et siia mängima tulin, sest kogu turniiri atmosfäär tekitab hea tunde, mis annab mängule ainult juurde. Tunnen end siin päris koduselt,” lisas Valyuk.

Ainuke, mis mängijatele kipub liiga tegema, on jätkuv kuumus. „Aga selle vastu aitab suurepärane järv,” märkis Valneris, kes on viiel korral Jõgeva turniiridel võidurõõmu kogenud.

Guntis Valneris ja Dmitri Valyuk viiendal voorul mängimas. Foto: Kerttu-Kadi Vanamb (Vooremaa)

2. august

Turniiri peakorraldaja Ülar Poomi sõnul on võistlejate tagasiside olnud positiivne. “Me oleme juba mingi taseme saavutanud korraldusega, me ei ole lati alt läbi jooksnud ja mõned asjad oleme jälle paremini teha suutnud,” selgitas Poom.

Urmas Paluoja, kes osaleb nii suurel võistlusel esimest korda, sõnas pärast esimese päeva esimest vooru, et on olnud võite ja kaotusi. Tippudega mängimine paneb tema sõnul proovile nii teadmised kui ka oskused. „Kabe õnnemäng ei ole, siin on ainult loogika ja laua nägemine. Õnn on siis, kui tugevam vastane eksib,” sõnas Paluoja.

1. august

Päev algas võistluse esimese vooruga. Võistluse üks favoriitidest, Andrei Valyuk võitis eilse kiirturniiri, kogudes seitsme vooruga kokku 12 punkti. Teine koht läks leedukale Arunas Norvaishasele ning kolmas koht lätlasele Guntis Valnerisele. Eestlastest sai kõrgeima, seitsmenda koha Argo Unnuk. Jõgevamaa kabetajatest oli 12. kohaga parim Kaljo Siimer. Kokku osales kiirturniiril 41 osalejat, kellest kõige noorem oli 10-aastane Keir-Christian Sugul.

Esimene voor hakkab lõppema. Foto: Kerttu-Kadi Vanamb (Vooremaa) 

Esimene voor hakkab lõppema. Foto: Kerttu-Kadi Vanamb (Vooremaa) 

31. juuli

31. juulist 6. augustini kogunevad kabetajad Eestist ja välismaalt Kuremaale, kus meetakse mainekat rahvusvahelist turniiri 64ruuduses kabes. Tänavune turniir kuulub maailma karikavõistluste sarja, olles neljandaks osavõistluseks. 2018. aasta MK-võistluste esimesed kolm etappi toimusid Jamaical, Usbekistanis ja Itaalias. Nüüd on vene kabe suurvõistlus esimest korda Eestis. 31. juulil Kell 10.00 toimus pressikonverents ning kell 11.15 alustati päeva kiirturniiriga.

Kuremaa turniiril osaleb peakorraldaja Ülar Poomi sõnul veidi üle 40 mängija, kelle hulgas on ka näiteks Saksamaalt, Valgevenest ja Ameerika Ühendriikidest pärit osalejaid.

„Kuremaal on tore ja kaunis, kuid põhjus, miks me turniiri siin korraldame, on praktilisem, nimelt pole Jõgeval võimalik majutust pakkuda nii suurele rahvahulgale. Loodame, et tulevikus tekib ka valikuvõimalus, kus turniir läbi viia,“ sõnas Poom pressikonverentsil.

Pressikonverents. Foto: Andra Kirna (Vooremaa)

Jõgeva vallavanem Aare Olgo sõnul on igasuvine turniir vallale suur au. „Me püüame mitmesuguste alade ja tegevustega tegeleda ja kabe on üks Jõgeva valla visiitkaart. Tänu organisaatoritele, kes on seda mitmeid aastaid vedanud, on see valla jaoks üks tähtsamaid üritusi,“ kiitis Olgo.

Eesti kabeliidu presidendi Tarmo Tulva tervitussõnad andis edasi Viktoria Lehtmets. „Üheksandat korda on Jõgeva kabeklubi koostöös toetajatega võtnud korraldada aasta kõige olulisema 64ruudulise kabeturniiri Eestis. See turniir on oluline sellepoolest, et viimased seitse aastat pole Eestis toimunud ühtegi 64ruudulise kabe rahvusvahelist tiitlivõistlust,“ sõnas Lehtmets, kes lisas, et maailmakarika etapp on olulise tähtsusega ja seega loomulik jätk kõikidele eelnevatele heal tasemel korraldatud Jõgeva turniiridele.

Voorud algavad igal hommikul kell 9 ning igal pärastlõunal 14.30.

Kiirturniir alustas 6. augustini kestvat võistlust. Foto: Andra Kirna (Vooremaa)

Lisa kommentaar