Skip to content
 

Kirikabetajad olid edukad.

Lõppesid Eesti 42. meistrivõistlused kirikabes (64-r.) ja 8. meistrivõistlused brasiilia kabes. 64-r. kabes kogusid Uno Plakk (Jõgeva KK) ja Urmas Väärtnõu (Saue MKK) võrdselt 30 punkti 40-st, koefitsientide süsteem andis meistritiitli jõgevlasele. Mullune meister Urmas Poom (Jõgeva KK) ja selle ala kolmekordne Eesti meister Jüri Lätt (Tartu KK) kogusid samuti võrdselt 28 punkti ja siingi soosis koefitsientide süsteem pronksmedalile jõgevlast. Turniiril osales 11 kabetajat, esikuuikusse jõudsid veel Ardu Treinbuk (Narva) 25 ja Ants Talumaa (Hiiumaa KK) 20 punktiga. Kaotuseta jäid turniiril U. Poom ja J. Lätt. Tänavune meister võitis tiitli neljandat korda (varem 1981., 1999. ja 2001.a.), varem oli selleni jõudnud vaid Olev Sild.
8. meistrivõistlustel brasiilia kabes oli osavõtjaid vaid 6 ja siin tuli kolmandat korda Eesti meistriks selle ala kahekordne maailmameister rahvusvaheline suurmeister Ardu Treinbuk, kes nagu võrdsete näitajatega hõbemedalid pälvinud U. Väärtnõu ja J. Lätt kogus 14 punkti 20-st. Narvalase eelmised tiitlid pärinevad aastatest 2002 ja 2004, mil ta krooniti ka maailmameistriks. U. Plakk kogus 13 punkti ja jäi neljandaks. Selles mänguliigis jäi tema kontole 4 hõbemedalit ning 1 pronksmedal. Medalikohad selgitas partii Plakk – Treinbuk, kus mänguaja lõppedes jäi partii pooleli mustale kabelises mõttes võiduseisus ja kus valge alistus. Üles jäid aga võimalikud küsimused koodeksi nõuete täitmisel (või nende sobivusel). Vaatleme probleemi eelnimetatud partii põhjal. 34-nda käigu järel jõuti seisuni: valged – kabed f4, f8 (2); mustad: kabed a1, E1, g1; kivi a5 (4). Sellest seisust tehti veel 5 käiku: 1.fa3 Ef2 2.fg5 aE5 3.gh6 fh4 4.hc1 hf6 5.cb6 gd4. Algseisus on võimalik fikseerida viik, kui kabendite koosseis 15 käigu jooksul ei muutu, lõppseisus 10 käigu jooksul. Siit ka kolm põhilist probleemi: 1) kas see lõppseisus on võimalik; 2) kas algseis oli mustale halvim asetus; 3) kas (eriti turniiripartiis) on sellise käikude arvuga kitsendus vajalik.
Käesoleval aastal algavad sellisel kujul viimased Eesti meistrivõistlused, mängitakse 64-r. kabet. Juhendiga on võimalik tutvuda siin. On loobujaid, on uusi tulijaid. Kiriturniiridega jätkab Venemaa ja FMJD “64” sektsioon, neil mängivad kaasa ka Eesti ja Jõgeva kabetajad. Aktiivselt jätkab male, sealhulgas ka Eesti Kirimaleliit.

Lisa kommentaar